Arbeidsdeskundig onderzoek: wanneer is dit nodig?

Als een medewerker langdurig niet meer kan werken, komt er veel op jou als werkgever af. Je moet een oplossing zoeken voor de continuïteit van het werk, én je hebt plichten rondom de zieke medewerker. Zo moet je als werkgever onderzoeken hoe een medewerker naar vermogen kan blijven werken. Een manier om dit te doen, is het laten uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek. Maar wanneer is dit arbeidsdeskundig onderzoek nodig en hoe gaat het in zijn werk? Onze arbeidsdeskundige staat voor je klaar.

Hoe ziet een arbeidsdeskundig onderzoek eruit?

Bij een arbeidsdeskundig onderzoek gaan wij in gesprek met jou als werkgever, maar ook met de medewerker. Onze arbeidsdeskundige kijkt tijdens dit gesprek naar de volgende onderdelen:

 • Kan de medewerker nog het eigen werk uitoefenen?
 • Zijn er aanpassingen nodig om het eigen werk te kunnen doen?

Soms blijkt uit bovenstaande vragen dat de medewerker het eigen werk niet meer kan uitvoeren, en dat er geen aanpassingen mogelijk zijn. Dan kijkt de arbeidsdeskundige of er binnen de eigen organisatie passend werk te vinden is. Als dit ook niet tot de opties behoort, kan de uitkomst van het arbeidsdeskundig onderzoek zijn dat de medewerker zich richt op de zogeheten re-integratie in spoor 2. Dit betekent dat er buiten de organisatie een geschikte (tijdelijke) plek gezocht wordt voor de medewerker.

Arbeidsdeskundig onderzoek: wanneer moet je dit laten uitvoeren?

In de regel laten veel werkgevers rond het einde van het eerste ziektejaar een arbeidsdeskundig onderzoek uitvoeren. Het kan echter ook raadzaam zijn om al vroeg in het proces een arbeidsdeskundige in te schakelen. Welke termijn het meest passend is voor de situatie van jouw medewerker verschilt per casus. Bij VerzuimPreventPlus kijken we graag met je mee en geven je advies over het inzetten van het arbeidsdeskundig onderzoek.

Waarom een arbeidsdeskundige inschakelen?

Onze arbeidsdeskundige kent de wet- en regelgeving en weet precies waar jij als werkgever aan moet voldoen. Zo kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan als een medewerker ziek is. Naast dat we een arbeidsdeskundig onderzoek uitvoeren, kan de arbeidsdeskundige je helpen bij nog veel meer onderdelen in het verzuimproces.

Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden om te sparren over een ingewikkelde casus of het adviseren over preventieve maatregelen om uitval te voorkomen. De arbeidsdeskundige weegt hierbij de werksituatie af tegen de mogelijkheden van de medewerker. Op fysiek, mentaal en sociaal vlak. Voor een totaalbeeld van de situatie heeft de arbeidsdeskundige nauw contact met de bedrijfsarts. Uiteraard werken we volgens de AVG-regels en het medisch beroepsgeheim.

Interesse in een arbeidsdeskundig onderzoek? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Mogen wij je helpen?

Neem contact op met ons team. We ondersteunen je graag!

Bel ons:


0184 49 68 04

Of mail naar:

Hulp nodig bij verzuim?

Neem contact op met ons deskundig team van casemanagers, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, vertrouwenspersoon en administratieve ondersteuning.

Bel ons:
Of mail naar:


info@verzuimpreventplus.nl

Waar kunnen we je verder mee helpen?

 • Wanneer is een arbeidsonderzoek nodig?

  Wij adviseren je graag

  Wij adviseren je graag

 • Hoe werkt een consult bij een bedrijfsarts?

  Wij adviseren je graag

  Wij adviseren je graag

 • Waar moet ik op letten bij de Wet Verbetering Poortwachter?

  Wij adviseren je graag

  Wij adviseren je graag

Meer klantverhalen

 • “Groot voordeel is dat we elke week een overleg hebben en dat medewerkers snel een gesprek met de bedrijfsarts kunnen hebben. Dat is de belangrijkste reden waarom we met hen in zee zijn gegaan.”

  Lisette Kars, HR-adviseur

  KROHNE Altometer

  Lees het hele verhaal

  Lees het hele verhaal

 • “Vanaf het eerste gesprek met VerzuimPreventPlus voelde ik me er direct thuis. Ze denken in oplossingen, hebben een kleinschalig team en er is veel mogelijk.”

  Arjan Hobo, directeur algemene zaken

  Klimaatservice en Elektroservice Holland

  Lees het hele verhaal

  Lees het hele verhaal

 • “Naar onze vragen en problemen wordt altijd heel zorgvuldig gekeken. We kunnen ervan op aan dat VerzuimPreventPlus het oplost. Dat maakt de samenwerking heel prettig.”

  Tineke Hagenaar, administratief medewerker

  Hagenaar Reclame

  Lees het hele verhaal

  Lees het hele verhaal

Meer klantverhalen