Ontdek de preventieve functie van de bedrijfsarts

Dat langdurig zieke medewerkers een gesprek hebben met de bedrijfsarts is geen verrassing. Maar wist je dat het spreekuur van de bedrijfsarts ook een preventieve functie heeft? Door tijdig advies te geven doen we ons best om langdurend verzuim tegen te gaan. Niet vreemd dus dat bij wet is geregeld dat elke medewerker toegang kan krijgen tot het preventief spreekuur van de bedrijfsarts. Een spreekuur waar een medewerker ook zonder medeweten van de werkgever gebruik van kan maken.

Aanmelden voor het spreekuur

Een medewerker kan zich op verschillende manieren aanmelden voor het preventief spreekuur. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie tijdens een voortgangsgesprek tot de conclusie komen dat de medewerker veel stress ervaart of na een dag werken last heeft van zijn spieren. Als werkgever kan je je medewerker dan adviseren om naar het open spreekuur van de bedrijfsarts te gaan. Tijdens het gesprek met de bedrijfsarts kan de medewerker het verhaal doen, én krijgt direct advies.

Het preventief spreekuur is overigens niet alleen voor werkgerelateerde situaties die zich nu voordoen. De medewerker kan ook bij de bedrijfsarts terecht als er een medische diagnose is gesteld en de medewerker wil bespreken welke gevolgen deze diagnose kan hebben voor het uitvoeren van de werkzaamheden.

Wat is het verschil tussen een preventief en regulier spreekuur?

De bedrijfsarts geeft tijdens het preventief spreekuur advies, maar dit advies is niet dwingend. Dit geldt bijvoorbeeld wel voor het advies dat de bedrijfsarts geeft bij gesprekken als onderdeel van de verzuimbegeleiding.

Een ander groot verschil met het regulier spreekuur van de bedrijfsarts is dat de werkgever niet standaard een terugkoppeling ontvangt. De terugkoppeling volgt alleen na uitdrukkelijke goedkeuring van de medewerker.

Ziekteverzuim voorkomen

Een zieke medewerker is voor alle partijen vervelend. In de eerste plaats is het vervelend voor je medewerker. En hoe vervelend ook, verzuim kost geld én collega’s ervaren vaak een hogere werkdruk. Daarom wil je verzuim liever voorkomen.

Naast het preventief spreekuur heb je als werkgever beschikking over andere preventiemaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van preventief medisch onderzoek, het uitvoeren van een werkplekonderzoek of het secuur opstellen van een risico-inventarisatie & evaluatie.

Benieuwd hoe wij je hierbij kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Mogen wij je helpen?

Neem contact op met ons team. Wij ondersteunen je graag.

Bel ons:


0184 49 68 04

Of mail naar:

Mogen wij je helpen?

Neem contact op met ons team. Wij ondersteunen je graag.

Bel ons:
Of mail naar:


info@verzuimpreventplus.nl

Waar kunnen we je verder mee helpen?

Meer klantverhalen

 • "Er werd met ons meegedacht vanuit de praktijk en onze medewerkers hebben praktische tips gekregen. Dat maakt dat we nu een resultaat hebben liggen waar we echt mee verder kunnen."

  Jaap de Keizer jr. Directeur

  Keizer Unitbouw

  Lees het hele verhaal

 • "De mensen van VerzuimPreventPlus zijn niet alleen deskundig, maar verliezen ook de menselijke kant niet uit het oog."

  Hanneke Middeldorp, HR-manager

  Zusss

  Lees het hele verhaal

 • "Wat ik heel goed vind aan VerzuimPreventPlus, is dat ze aan de bel trekken als iemand vaker ziek is dan gemiddeld."

  Leon Slob, mede-eigenaar

  Bakkerij van der Grijn

  Lees het hele verhaal