Ziek en vakantie: drie vragen beantwoord

Nog even en een groot deel van jouw medewerkers gaat genieten van een welverdiende vakantie. De een in een bungalowpark in Kaatsheuvel, terwijl de ander de ruige natuur in Noorwegen gaat ontdekken. Maar wat nu als een van jouw medewerkers ziek wordt tijdens de vakantie?

Rond ziekte en vakantie leven er veel vragen. Logisch, want als werkgever moet je met veel zaken rekening houden. In onze whitepaper krijg je een uitgebreid overzicht van de regels, en in deze blog geven we je alvast het antwoord op drie vragen.

1. Moet ik de vakantiedagen altijd omzetten in ziektedagen?

Is je medewerker ziek geworden op vakantie? Dan moet je de vakantiedagen omzetten in ziektedagen. Hiervoor moet de medewerker zich wel aan een aantal spelregels houden die jij als het goed is hebt vastgelegd in je verzuimreglement. Zo moet de ziekmelding direct gebeuren en niet pas als je medewerker alweer terug is van vakantie. Ook is het noodzakelijk dat de bedrijfsarts kan beoordelen of de medewerker echt ziek is.

Binnen Nederland is dat nog best te doen, maar hoe ga je om met een ziekmelding uit Duitsland of Chili? Ook dan kun je verplichten dat je medewerker gezien wordt door een arts. Binnen de EU mag je hiervoor gebruikmaken van een arts van een sociale zekerheidsinstelling in het desbetreffende land. Buiten de EU kan de medewerker een lokale arts bezoeken.

Klinkt dit streng? Zeker, maar onze ervaring is dat deze regels geen probleem zijn voor medewerkers die echt ziek zijn.

2. Wat moet ik melden in mijn verzuimreglement over ziek en vakantie?

Wil je discussie met je medewerkers voorkomen? Dan is het verstandig om de regels rondom ziek en vakantie toe te voegen aan je verzuimreglement. We vertellen je graag aan welke informatie je in ieder geval moet denken.

 • Waar en hoe medewerkers zich moeten ziekmelden.
 • Vermeld dat de medewerker moet laten weten op welk adres en welk telefoonnummer hij/zij bereikbaar is.
 • Bij ziekmelding vanuit EU (niet Nederland):
  • Medewerker moet zich binnen drie werkdagen melden bij een sociale zekerheidsinstelling (zoals het UWV) voor een medische verklaring.
 • Bij ziekmelding buiten EU:
  • Medewerker moet binnen drie dagen een lokale arts een medische verklaring laten opstellen. Deze verklaring gaat naar de bedrijfsarts en bevat in ieder geval de volgende onderdelen:
   • is in het Engels en duidelijk leesbaar.
   • bevat informatie over start, reden en verwachte duur van het verzuim.
   • bevat de diagnose en voorgeschreven behandeling.
  • Na de verlofperiode keert de medewerker weer terug naar Nederland. Als dit niet mogelijk is, moet de medewerker een verklaring van niet-reisvaardigheid laten zien.
  • Vermeld welke sancties er volgen als een medewerker zich niet aan de regels houdt, zoals het opschorten of stopzetten van het loon. Ga hier secuur mee om en informeer de medewerker schriftelijk.

3. Mag ik de vakantie van een zieke medewerker weigeren?

De basisregel is dat elke medewerker recht heeft op vakantie, dus ook medewerkers die langdurig ziek zijn. Zij hoeven misschien niet bij te komen van het werk, maar mogen wel vrij nemen van de re-integratieverplichtingen zoals de gesprekken met een bedrijfsarts. Je mag dus als werkgever niet zomaar een vakantie weigeren.

Twijfel je of een vakantie nadelig werkt voor de re-integratie? Bijvoorbeeld omdat je medewerker de Mount Everest wil gaan beklimmen terwijl hij/zij thuiszit met rugklachten? Dan kan je de bedrijfsarts vragen om een beoordeling en op basis van het advies de vakantie weigeren. Let op: je mag dit besluit dus nooit nemen zonder overleg met de bedrijfsarts.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Download gratis onze whitepaper!

Mogen wij je helpen?

Neem contact op met ons team. Wij ondersteunen je graag.

Bel ons:


0184 49 68 04

Of mail naar:

Hulp nodig bij verzuim?

Neem contact op met ons deskundig team van casemanagers, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, vertrouwenspersoon en administratieve ondersteuning.

Bel ons:
Of mail naar:


info@verzuimpreventplus.nl

Waar kunnen we je verder mee helpen?

Heb je onze andere blogs al gelezen?

 • Na een langlopend conflict met een leidinggevende meldt een medewerker zich ziek . Grote kans dat elke werkgever wel een of meer van dit soort casussen kent. Maar hoe voorkom je zo’n ziekmelding? Mediation biedt de oplossing.

  14 mei 2024

  Lees het hele verhaal

 • Denk je dat je medewerker kampt met een verslaving? Een lastig onderwerp om aan te snijden en ook wat betreft wet- en regelgeving een grijs gebied. Toch wil je dit vanuit de zorgplicht die je hebt als werkgever niet zomaar aan je voorbij laten gaan. Hoe je zo'n gesprek aangaat en wat je in een dergelijke situatie wel en niet kunt doen, lichten we toe in deze blog.

  3 januari 2024

  Lees het hele verhaal

 • Wil jij de kans op uitval verkleinen? Investeer dan ook vooral in blije medewerkers die goed in staat zijn om te gaan met veranderingen. Benieuwd hoe je dat doet? Lees onze blog!

  18 augustus 2023

  Lees het hele verhaal