Mediation kan verzuim voorkomen

Na een langlopend conflict met een leidinggevende meldt een medewerker zich ziek . Grote kans dat elke werkgever wel een of meer van dit soort casussen kent. Maar hoe voorkom je zo’n ziekmelding? Mediation biedt de oplossing.

Velen kennen mediation als middel om in te zetten bij een hoogoplopend conflict. Veel onbekender is dat een mediator ook prima eerder in het proces kan worden ingeschakeld. Groot voordeel hiervan is dat een ruzie voorkomen wordt en dat alle partijen met plezier naar hun werk kunnen blijven gaan. Zo kunnen op de langere termijn ziekmeldingen voorkomen worden.

Herkennen situaties

Kortgezegd kan een mediator overal helpen waar een effectieve samenwerking niet meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de stroeve communicatie tussen leidinggevende en medewerker of het gevoel bij een of meerdere partijen dat ze continu verkeerd begrepen worden.

In dit laatste zit overigens vaak de crux. Mensen vullen vaak te veel zelf in en denken vanuit hun eigen kader. Daarom begint elk mediationtraject ook met het boven tafel krijgen van alle gedachtes: wat wordt er nu gezegd en wat hoor jij nu eigenlijk? Door dit specifiek te benoemen, helpt de mediator medewerker en leidinggevende weer dichter tot elkaar te laten komen.

In gesprek gaan

VerzuimPreventPlus werkt samen met mediator Martijn de Bruin. Hij merkt vaak een heel duidelijk kantelpunt in de gesprekken tussen medewerkers en leidinggevenden: “In het begin van het traject wordt er vooral tegen mij als mediator gepraat. Na een aantal interventies beginnen de partijen weer meer aan elkaar te vertellen. Dat is waar we naartoe werken met elkaar. De mediation stopt als partijen elkaar weer begrijpen of als we gezamenlijk tot de conclusie komen dat het echt niet meer werkt. Dan eindigt de mediation met het opstellen van een vaststellingsovereenkomst, maar dat is niet de initiële opzet. ”

Merk jij dat de communicatie tussen medewerkers onderling of met leidinggevenden niet soepel verloopt en wil je daar verandering in brengen? Ontdek meer over mediation.

Mogen wij je helpen?

Neem contact op met ons team. Wij ondersteunen je graag.

Bel ons:


0184 49 68 04

Of mail naar:

Hulp nodig bij verzuim?

Neem contact op met ons deskundig team van casemanagers, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, vertrouwenspersoon en administratieve ondersteuning.

Bel ons:
Of mail naar:


info@verzuimpreventplus.nl

Waar kunnen we je verder mee helpen?

Heb je onze andere blogs al gelezen?

 • Na een langlopend conflict met een leidinggevende meldt een medewerker zich ziek . Grote kans dat elke werkgever wel een of meer van dit soort casussen kent. Maar hoe voorkom je zo’n ziekmelding? Mediation biedt de oplossing.

  14 mei 2024

  Lees het hele verhaal

 • Denk je dat je medewerker kampt met een verslaving? Een lastig onderwerp om aan te snijden en ook wat betreft wet- en regelgeving een grijs gebied. Toch wil je dit vanuit de zorgplicht die je hebt als werkgever niet zomaar aan je voorbij laten gaan. Hoe je zo'n gesprek aangaat en wat je in een dergelijke situatie wel en niet kunt doen, lichten we toe in deze blog.

  3 januari 2024

  Lees het hele verhaal

 • Wil jij de kans op uitval verkleinen? Investeer dan ook vooral in blije medewerkers die goed in staat zijn om te gaan met veranderingen. Benieuwd hoe je dat doet? Lees onze blog!

  18 augustus 2023

  Lees het hele verhaal