Verlof rondom bevalling en geboorte: ontdek de regels

De afgelopen jaren is er behoorlijk wat gewijzigd op het gebied van verlof rondom bevalling en geboorte. Om partners meer mogelijkheden te geven in de verdeling van zorg en werk, zijn bestaande verlofregelingen gewijzigd en uitgebreid. Niet gek als je daardoor niet meer precies weet hoe het nu zit. Hoog tijd om alles even op een rijtje te zetten.

Verlofsoorten voor de zwangere

Is je medewerker zwanger, dan heeft zij recht op minimaal zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Zes tot vier weken voor de bevalling en tien tot twaalf weken na de bevalling. Tijdens het verlof krijgt je medewerker volledig doorbetaald, door middel van een zogenoemde WAZO-uitkering via het UWV.

Is het zwangerschapsverlof voorbij, dan kan je medewerker ouderschapsverlof opnemen. Dit kan in de eerste acht levensjaren van het kind. Voor ieder kind gaat het om 26 weken verlof, die gespreid opgenomen mogen worden, maar ook allemaal achter elkaar. Nieuw sinds 2 augustus 2022 is dat de eerste negen weken betaald verlof zijn geworden. Voorwaarde is wel dat die negen weken in het eerste levensjaar van het kind opgenomen worden. Deze WAZO-uitkering is 70 procent van het loon.

Verlofsoorten voor de partner

Ook de partner mag gebruikmaken van het, deels betaalde, ouderschapsverlof. Daarnaast is ook het geboorteverlof een paar jaar geleden uitgebreid. Het standaard geboorteverlof is één werkweek. Deze week wordt volledig doorbetaald door de werkgever en moet binnen vier weken na de geboorte worden opgenomen.

Naast het standaard geboorteverlof, kan de partner ook gebruik maken van het aanvullende, betaalde, geboorteverlof. Dit is nog eens maximaal vijf weken. De WAZO-uitkering bedraagt 70 procent van het loon. Het geboorteverlof mag de medewerker in de eerste zes maanden na de geboorte opnemen, maar wel altijd nadat het standaard geboorteverlof is opgenomen

Zijn je medewerkers straks maanden weg?

Zoals je kunt zien, zijn de verlofregelingen rondom de geboorte van een kind flink uitgebreid. Mooi, omdat het beide ouders de mogelijkheid geeft thuis te zijn, tijdens deze vaak spannende en nieuwe situatie. Tegelijkertijd vraagt het ook wat voor jou als werkgever. In theorie kunnen je medewerkers rondom een geboorte immers een aantal maanden afwezig zijn. Hoe vang je dat op? Iets om vooraf over na te denken en te bespreken met je medewerkers. Daarnaast komt er ook een hoop regelgeving kijken bij deze verlofsoorten. Hoe loopt bijvoorbeeld de aanvraagprocedure bij het UWV? Wat is de maximale hoogte van de uitkering? En hoe zit het eigenlijk bij meerlingen of adopties?

Deze en andere vragen komen aan bod tijdens het Ondernemerscollege op 16 maart 2023. Ben je geïnteresseerd? Neem contact met ons op!

Mogen wij je helpen?

Neem contact op met ons team. Wij ondersteunen je graag.

Bel ons:


0184 49 68 04

Of mail naar:

Hulp nodig bij verzuim?

Neem contact op met ons deskundig team van casemanagers, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, vertrouwenspersoon en administratieve ondersteuning.

Bel ons:
Of mail naar:


info@verzuimpreventplus.nl

Waar kunnen we je verder mee helpen?

Heb je onze andere blogs al gelezen?

 • Na een langlopend conflict met een leidinggevende meldt een medewerker zich ziek . Grote kans dat elke werkgever wel een of meer van dit soort casussen kent. Maar hoe voorkom je zo’n ziekmelding? Mediation biedt de oplossing.

  14 mei 2024

  Lees het hele verhaal

 • Denk je dat je medewerker kampt met een verslaving? Een lastig onderwerp om aan te snijden en ook wat betreft wet- en regelgeving een grijs gebied. Toch wil je dit vanuit de zorgplicht die je hebt als werkgever niet zomaar aan je voorbij laten gaan. Hoe je zo'n gesprek aangaat en wat je in een dergelijke situatie wel en niet kunt doen, lichten we toe in deze blog.

  3 januari 2024

  Lees het hele verhaal

 • Wil jij de kans op uitval verkleinen? Investeer dan ook vooral in blije medewerkers die goed in staat zijn om te gaan met veranderingen. Benieuwd hoe je dat doet? Lees onze blog!

  18 augustus 2023

  Lees het hele verhaal