Werkplekonderzoek helpt verzuim te voorkomen
Veel werkgevers laten een werkplekonderzoek uitvoeren als een medewerker klachten heeft. Een goede zet voor die individuele medewerker. Maar wist je dat een werkplekonderzoek ook ingezet kan worden om langdurig verzuim voor te zijn? Zo kan het juist instellen van een werkbank of bureau schouder- of rugklachten voorkomen. In deze blog gaan we daarom in op de vraag: hoe zet je een werkplekonderzoek effectief in om klachten en verzuim te voorkomen?
Onbekend maakt onbemind
De arbowetgeving schrijft voor dat je als werkgever moet zorgen voor ergonomische werkplekken waar jouw medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Om te weten te komen of werkplekken hier voldoende op ingericht zijn én hoe jouw medewerkers gebruik maken van de geboden mogelijkheden, kun je een werkplekonderzoek laten uitvoeren.
Zet je een werkplekonderzoek preventief in dan komt er een gespecialiseerde bedrijfsoefentherapeut bij jullie langs. Meestal start de dag met een korte uitleg over hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en wat het belang is van een goede werkhouding. Vaak komen klachten namelijk niet zozeer voort uit een slecht ingerichte werkplek, maar door de manier waarop de medewerker de werkplek gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een bureau dat te hoog staat afgesteld, een stoel die niet op de juiste manier aangepast is of een verkeerde manier van sjouwen en tillen.
Het zijn zaken die we vaak fout zien gaan. De mogelijkheden die er zijn op de juiste manier benutten, kan veel problemen voorkomen. Daarom zetten we naast advies ook altijd in op kennisoverdracht. Wat je niet weet, kun je immers ook niet veranderen.
Tips, tricks en advies
Een groot deel van het werkplekonderzoek bestaat uiteraard uit het daadwerkelijk checken van de werkplekken. Slimme tips en tricks, zoals het verstellen van bureaus of stoelen of het voordoen van een goede tilhouding, bespreekt de professional vaak direct met de medewerkers. Vooral op kantoren kan vaak direct veel aangepast worden. Gaat het om een werkplekonderzoek in een fabriek of bouwplaats, dan observeert de bedrijfsoefentherapeut vooral, om vervolgens te adviseren over aanpassingen. De adviezen ontvang je na ieder uitgevoerd werkplekonderzoek altijd in een rapport. Zo weet je precies wat je kunt verbeteren om de werkplekken nog passender in te richten.
Een werkplekonderzoek uitgevoerd; en dan?
De adviezen die je ontvangt kun je direct in praktijk brengen om de werkplekken te verbeteren. Goed gebruik van de werkplekken heeft ook veel te maken met gedrag. Ook nadat het werkplekonderzoek is uitgevoerd, blijft het daarom belangrijk om een goede werkhouding op te blijven bespreken met je medewerkers. Een preventief werkplekonderzoek is tenslotte een momentopname. Medewerkers die op dat moment niet aanwezig waren, missen vaak de uitleg. En werk je met flexplekken, dan is de kans groot dat medewerkers niet iedere dag aan hetzelfde bureau zitten en dus ook steeds opnieuw hun werkplek op maat moeten afstellen. Om ervoor te zorgen dat een goede werkhouding ook na het werkplekonderzoek een punt van aandacht blijft, is het daarom slim om er regelmatig aandacht aan te blijven besteden.
Wil je meer weten over een werkplekonderzoek? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Mogen wij je helpen?
Neem contact op ons team. Wij ondersteunen je graag.
Bel ons:
0184 49 68 04
Of mail naar:
Hulp nodig bij verzuim?
Neem contact op met ons deskundig team van casemanagers, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, vertrouwenspersoon en administratieve ondersteuning.
Bel ons:
Of mail naar:
info@verzuimpreventplus.nl
Heb je onze andere blogs al gelezen?
Wil jij de kans op uitval verkleinen? Investeer dan ook vooral in blije medewerkers die goed in staat zijn om te gaan met veranderingen. Benieuwd hoe je dat doet? Lees onze blog!
18 augustus 2023
Financiële zorgen bij jouw medewerkers kunnen verschillende oorzaken hebben. Wat moet en kun je hiermee als werkgever en hoe voorkom je ziekteverzuim als gevolg van financiële stress?
12 mei 2023
Heb jij het idee dat de bedrijfsarts vooral vanachter een bureau beslist of jouw medewerkers wel of niet weer aan het werk kunnen? Niets is minder waar! De bedrijfsarts komt ook langs op de werkvloer. In deze blog vind je meer informatie.
13 april 2023