Outplacement: begeleiding van werk naar werk

Een reorganisatie, ontslag of een medewerker die al langere tijd niet lekker in de wedstrijd zit; de term outplacement komt nooit zomaar op tafel. Maar wat betekent outplacement nu eigenlijk en welke rol heb jij als werkgever in dit proces? Wij zetten het graag voor je op een rijtje.

Kortgezegd betekent outplacement niets anders dan dat een medewerker ondersteuning krijgt bij het zoeken naar een nieuwe baan. Het beste resultaat van een outplacementtraject is dan ook dat de medewerker bij een andere werkgever aan de slag gaat.

Outplacement: constructieve oplossing

Maar eerst even terug naar het begin: in welke situaties krijgen medewerkers een outplacementtraject aangeboden? Een veelvoorkomende reden is een reorganisatie waarbij medewerkers boventallig zijn. In deze gevallen heeft de werkgever een verplichting naar de medewerker bij het helpen vinden van een nieuwe baan. Dit is dan bijvoorbeeld geregeld in een sociaal plan.

Naast een reorganisatie zijn er ook andere redenen denkbaar waarbij het zowel voor werkgever als medewerker beter is om afscheid van elkaar te nemen. Frequent kortdurend ziekteverzuim zonder duidelijke reden kan bijvoorbeeld een indicatie zijn dat de persoon niet meer goed past binnen de organisatie.

Als werkgever kun je dan natuurlijk een dossier opbouwen, of wachten tot de medewerker volledig uitvalt. Maar zoek je naar een constructieve oplossing? Ga dan met de medewerker over outplacement in gesprek. Je kunt bijvoorbeeld in de vaststellingsovereenkomst laten opnemen dat de medewerker nog drie maanden in dienst blijft en de komende zes maanden een outplacementtraject doorloopt. Wees je er overigens wel van bewust dat medewerkers niet verplicht zijn om in te stemmen met outplacement.

Kortste route naar ander werk

Outplacement kan de kortste route naar ander werk zijn. Het proces is vergelijkbaar met dat van een tweede spoortraject binnen een arbeidsongeschiktheidstraject, alleen dan compacter en praktischer. Blijkt uit de eerste gesprekken met de outplacementcoach bijvoorbeeld dat de medewerker zzp’er wil worden? Dan gaat de coach heel gericht aan de slag om de medewerker te helpen bij het starten van de onderneming. Wil de medewerker juist graag de huidige functie behouden, maar dan in een andere branche? Dan helpt de coach met het vinden van passende vacatures en het updaten van het cv.

Rol werkgever bij outplacement

Ben jij als werkgever benieuwd naar de voortgang van het traject? Outplacement is een traject tussen coach en medewerker dat door de werkgever wordt betaald. Of je als werkgever rapportages ontvangt over de voortgang van het traject, wordt vaak bepaald op basis van de afspraken in de offerte.

Gaat jouw medewerker starten met outplacement? Dan mag je als werkgever ondersteuning bieden bij het vinden een geschikte coach. Onze klanten kunnen hiervoor gebruikmaken van ons netwerk. Naast het opvragen van offertes kunnen wij ook tijdens het proces een vinger aan de pols houden.  Zo kunnen we monitoren of de medewerker inderdaad gelukkig kan starten in een nieuwe baan: want daar draait het uiteindelijk om.

Wil je meer weten over outplacement en jouw als werkgever hierbij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Mogen wij je helpen?

Neem contact op met ons team. Wij ondersteunen je graag.

Bel ons:


0184 49 68 04

Of mail naar:

Hulp nodig bij verzuim?

Neem contact op met ons deskundig team van casemanagers, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, vertrouwenspersoon en administratieve ondersteuning.

Bel ons:
Of mail naar:


info@verzuimpreventplus.nl

Waar kunnen we je verder mee helpen?

Heb je onze andere blogs al gelezen?