Voorkom langdurig verzuim met het preventief spreekuur
Gepubliceerd op 8 februari 2022
Medewerkers en werkgevers hebben op het gebied van verzuim veel gemeen: beiden willen liever niet dat de medewerker voor langere tijd uitvalt. Een preventief gesprek met de bedrijfsarts kan dan uitkomst bieden. De medewerker krijgt praktische adviezen, voelt zich gehoord en kan zo uitval voorkomen. Maar welke rechten en plichten heb jij als werkgever? We leggen het je uit in deze blog.
Voor we wat dieper in de materie duiken, is het goed om te weten dat er veel benamingen zijn voor het preventief spreekuur. Bedrijfsartsen spreken ook wel over het arbeidsomstandigheden-, anoniem of open spreekuur. Hoewel de namen misschien anders impliceren, gaat het allemaal over hetzelfde. Een spreekuur waar medewerkers preventief naartoe kunnen gaan, ook als ze nog geen klachten ervaren.
Geef medewerkers toegang
Medewerkers toegang geven tot de bedrijfsarts is niet vrijblijvend, vanuit de Arbowet is zelfs geregeld dat jij als werkgever verplicht bent om deze toegang te geven. Dit geldt ook voor het preventief spreekuur. Aan de andere kant heb jij als werkgever geen rechten als het gaat om de terugkoppeling van het gesprek. Als de medewerker dit niet wil, weet jij niet eens wie bij de bedrijfsarts is geweest voor een preventief spreekuur. En dat voelt misschien een beetje vreemd.
Toch is het goed te verklaren als je naar de functie van het preventief spreekuur kijkt. Medewerkers die hiervan gebruikmaken gaan in gesprek over hun gezondheid, werkomstandigheden en andere zaken die ze misschien liever nog niet direct met hun werkgever delen. Doordat zij de zekerheid hebben dat het gesprek geheim kan blijven als zij dat willen, is de drempel om gebruik te maken van het spreekuur veel lager. En dat is voor jou weer prettig: hoe eerder de medewerker schakelt met de bedrijfsarts, hoe kleiner de kans is dat de persoon in kwestie langdurig uitvalt.
Promoot het spreekuur
Veel medewerkers weten niet dat ze met de bedrijfsarts contact kunnen opnemen zonder een ziekmelding. Dat is zonde, want het preventief spreekuur kan erger voorkomen. Ons advies is dan ook altijd om het open spreekuur te promoten. Stop het niet weg in je HR-beleid of ingewikkelde reglementen, maar maak het eens in de zoveel tijd bespreekbaar zodat medewerkers weten welke mogelijkheden ze hebben.
Daarnaast kun je medewerkers actief wijzen op het open spreekuur als ze bij je komen met stress- of lichamelijke klachten. En na het bezoek mag je ook best aan je medewerker vragen hoe het bij de bedrijfsarts was. Let er wel op dat je je medewerker niet mag verplichten om te vertellen wat de bedrijfsarts heeft geadviseerd. Dit advies kan heel divers zijn, de medewerker kan bijvoorbeeld leefstijladviezen krijgen, een verwijzing naar een andere zorgverlener of adviezen die te maken hebben met de werkplek. In dit laatste geval gaat de medewerker er vaak wel mee akkoord dat jij een terugkoppeling ontvangt. Zo weet jij welk advies er is gegeven, en hoe je de werkplek zo inricht dat langdurig verzuim wordt voorkomen. En dat willen we uiteindelijk allemaal.
Mogen wij je helpen?
Neem contact op met ons team. Wij ondersteunen je graag.
Bel ons:
0184 49 68 04
Of mail naar:
info@verzuimpreventplus.nl
Hulp nodig bij verzuim?
Neem contact op met ons deskundig team van casemanagers, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, vertrouwenspersoon en administratieve ondersteuning.
Bel ons:
Of mail naar:
info@verzuimpreventplus.nl
Heb je onze andere blogs al gelezen?
Financiële zorgen bij jouw medewerkers kunnen verschillende oorzaken hebben. Wat moet en kun je hiermee als werkgever en hoe voorkom je ziekteverzuim als gevolg van financiële stress?
12 mei 2023
Heb jij het idee dat de bedrijfsarts vooral vanachter een bureau beslist of jouw medewerkers wel of niet weer aan het werk kunnen? Niets is minder waar! De bedrijfsarts komt ook langs op de werkvloer. In deze blog vind je meer informatie.
13 april 2023
Zie jij dat financiële zorgen een medewerker boven het hoofd groeien, dat een aantal medewerkers zich sinds de stijgende prijzen steeds vaker een dagje ziekmelden of heb je het vermoeden dat geldzorgen een onderwerp is bij jouw medewerkers? Een budgetcoach helpt.
21 maart 2023