Houd medewerkers langer inzetbaar met SLIM

Verzuim bij jouw medewerkers kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen een fysieke beperking of bijvoorbeeld een burn- of bore-out leiden tot langdurig uitval. De oorzaken zijn zeer divers en natuurlijk is niet al het verzuim te voorkomen. Toch kun je als werkgever diverse dingen doen om de kans op uitval te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten op blije medewerkers die in staat zijn om goed om te gaan met veranderingen en ontwikkelingen. Hoe je dat doet? Investeer in opleidingen en medewerkerontwikkeling met een subsidie van de overheid.

Het investeren in opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden heeft veel voordelen. Zo blijken medewerkers vaak meer tevreden als ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Een ander voordeel is dat ze beter in staat zijn om flexibeler te reageren op veranderingen. Ook kun je met opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden in sommige gevallen verzuim voorkomen en je investeert direct in de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Ideaal in een arbeidsmarkt waar het niet altijd even makkelijk is om de juiste medewerkers te vinden. Heb jij als werkgever onvoldoende financiële middelen om zelf een opleidings- en ontwikkelprogramma op te zetten? Geen zorgen, met de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in het mkb (SLIM) kun je tot € 25.000,- aan subsidie ontvangen. Als je samenwerkt met een andere mkb-onderneming kan dit bedrag zelfs oplopen tot € 200.000,- per organisatie.

Hoe vraag je SLIM aan?

Je kunt in maart en september een subsidieaanvraag indienen bij de overheid. Dien je de aanvraag in samen met één of meerdere andere mkb-ondernemingen? Dan kun je SLIM alleen aanvragen in de maanden juni en juli.

Het aanvragen van subsidies wordt vaak lastig gevonden. Om in aanmerking te komen moet je project voldoen aan de regelgeving én zijn er administratieve vereisten waar je rekening mee moet houden. In de praktijk zien we dat dit voor mkb-ondernemingen niet eenvoudig is. Zonde, want hierdoor laat je als werkgever een mooie kans liggen om verzuim of andere uitval te voorkomen. Daarom brengen we je graag in contact met onze partner IMC. Zij kennen als geen ander de weg in subsidieland en kunnen je daarom goed helpen bij het opstellen en indienen van het projectplan.

Waar mag je SLIM voor inzetten?

Net als andere subsidies van de overheid, is ook SLIM gebonden aan enkele regels. Zo mag je de subsidie voor de volgende doeleinden inzetten:

 1. Maken van een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan
  Je kunt een HR-professional inzetten om inzicht te krijgen in de huidige kennis en vaardigheden van je medewerkers en de benodigde kennis en vaardigheden om goed in te blijven spelen op de toekomst. Als je hiervoor een externe adviseur wilt inschakelen kun je bij een van onze partners terecht.
 2. Loopbaan- of ontwikkeladvies voor je medewerkers
  Hierbij bied je je medewerkers de mogelijkheid om met een loopbaanadviseur in gesprek te gaan over hun ontwikkelmogelijkheden. Dit advies stimuleert medewerkers om actief na te denken over hun toekomst. Iets dat enorm belangrijk is bij het vitaal houden van jouw medewerkers.
 3. Stimuleren van medewerkers om hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen
  Wil jij als werkgever je medewerkers een plek bieden om een leven lang te blijven leren? Met SLIM heb je de mogelijkheid om een cultuur te creëren waar je medewerkers stimuleert hun kennis en vaardigheden continu te blijven ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van een ontwikkelcyclus, leerrijke werkomgeving of bedrijfsschool.
 4. Bieden van een praktijkleerplaats in de derde leerweg
  De arbeidsmarkt is continu in beweging en als werkgever weet jij als geen ander dat het niet altijd even eenvoudig is om de juiste medewerkers te vinden. Met de subsidie neem je het heft in eigen hand en bied je huidige en nieuwe medewerkers een praktijkleerplaats waar ze een mbo-diploma of -certificaat kunnen behalen. Helemaal toegespitst op jouw branche. 

Vind je het lastig om op basis van bovenstaande voorbeelden in te schatten met welke optie jouw bedrijf het beste is geholpen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op of met onze partner IMC om de mogelijkheden te bespreken. We denken graag met je mee over het langdurig inzetbaar houden van je medewerkers én het verlagen van het verzuim in je organisatie.

Mogen wij je helpen?

Neem contact op met ons team. Wij ondersteunen je graag.

Bel ons:


0184 49 68 04

Of mail naar:

Hulp nodig bij verzuim?

Neem contact op met ons deskundig team van casemanagers, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, vertrouwenspersoon en administratieve ondersteuning.

Bel ons:
Of mail naar:


info@verzuimpreventplus.nl

Waar kunnen we je verder mee helpen?

Heb je onze andere blogs al gelezen?

 • Na een langlopend conflict met een leidinggevende meldt een medewerker zich ziek . Grote kans dat elke werkgever wel een of meer van dit soort casussen kent. Maar hoe voorkom je zo’n ziekmelding? Mediation biedt de oplossing.

  14 mei 2024

  Lees het hele verhaal

 • Denk je dat je medewerker kampt met een verslaving? Een lastig onderwerp om aan te snijden en ook wat betreft wet- en regelgeving een grijs gebied. Toch wil je dit vanuit de zorgplicht die je hebt als werkgever niet zomaar aan je voorbij laten gaan. Hoe je zo'n gesprek aangaat en wat je in een dergelijke situatie wel en niet kunt doen, lichten we toe in deze blog.

  3 januari 2024

  Lees het hele verhaal

 • Wil jij de kans op uitval verkleinen? Investeer dan ook vooral in blije medewerkers die goed in staat zijn om te gaan met veranderingen. Benieuwd hoe je dat doet? Lees onze blog!

  18 augustus 2023

  Lees het hele verhaal