Zo blijven jouw medewerkers ook in 2023 goed in hun vel zitten
Gezonder leven, een betere werk-privébalans of het duidelijker stellen van grenzen; allemaal goede voornemens die ongetwijfeld ook bij jouw medewerkers op het lijstje staan. Toch is het niet zo eenvoudig om nieuw gedrag in de praktijk te brengen. Nu januari weer achter ons ligt, stappen veel Nederlanders alweer in dezelfde valkuilen als in 2022. Zie jij dat een medewerker worstelt met het stellen van grenzen met alle gevolgen van dien? Een goede coach kan uitkomst bieden.
“Medewerkers die heel hard lopen, vergeten vaak grenzen te stellen en nee te zeggen. Vaak heerst bij hen de gedachte: als ik het niet doe, wie doet het dan wel? Hun emmer loopt veel te vol. Als je goed je grenzen aan weet te geven, kun je veel beter de balans houden”, vertelt Angélique van der Loo van AMG Coaching, een van de partners van VerzuimPreventPlus.
Methodiek
De medewerkers die bij Angélique een intake doen, worstelen met vragen als: Hoe word ik zelfverzekerder, hoe krijg ik weer plezier in mijn werk en hoe kan ik op de juiste momenten “nee zeggen”? Bij de intake staat de coachingsvraag centraal, en worden er doelen aan de vraag gekoppeld. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld op een lijstje gaan bijhouden op welke momenten ze stress ervaren en wat de mogelijke oorzaak daar van is. “Bij veel van mijn cliënten zie ik dat er vaak veel onzekerheid is en dat het zelfbeeld laag is. Tijdens de coachingsessies leer ik hun via verschillende methodieken hoe ze sterker in hun schoenen komen te staan, of hoe ze weerstand kunnen bieden tegen die ene dominante collega. Na een paar sessies zie je dat iemand die opgebrand binnen kwam, al weer veel energieker in het leven staat.”
Medewerkers die starten met een coachingstraject zijn vaak in tien sessies van twee uur al een heel eind geholpen. Angélique en VerzuimPreventPlus kijken bij de intake altijd goed of iemand gebaat is bij coaching of dat er een andere specialisatie, zoals een psycholoog nodig is. Angélique verduidelijkt: “Soms blijkt dat bij een medewerker meer aan de hand is, bijvoorbeeld een trauma. In dat geval verwijs ik de medewerker door naar een andere zorgverlener of werken we samen, maar dan wel allebei aan een ander doel. Het is belangrijk dat de medewerker zorg op maat krijgt.”
Wanneer schakel je een coach in?
VerzuimPreventPlus kan je in contact brengen met een coach voor uiteenlopende vraagstukken en op verschillende momenten. Is een medewerker ziek thuis als gevolg van bijvoorbeeld burn-out klachten? Dan kan de bedrijfsarts adviseren om een coachingstraject te starten.
Als goede werkgever kun je er ook voor kiezen om een coach preventief in te schakelen. Merk jij bijvoorbeeld dat een medewerker een korter lontje heeft, lange dagen maakt en niet meer helemaal goed functioneert op de werkvloer, of zich misschien regelmatig kort ziek meldt? Dan kun je altijd een coach vragen om met je mee te denken. Neem gerust contact met ons op, en zorg dat jouw medewerkers in 2023 met plezier naar hun werk kunnen blijven gaan.
Mogen wij je helpen?
Neem contact op met ons team. Wij ondersteunen je graag.
Bel ons:
0184 49 68 04
Of mail naar:
Hulp nodig bij verzuim?
Neem contact op met ons deskundig team van casemanagers, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, vertrouwenspersoon en administratieve ondersteuning.
Bel ons:
Of mail naar:
info@verzuimpreventplus.nl
Heb je onze andere blogs al gelezen?
Zieke medewerkers in Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en een deel van Zeeland kunnen per direct door VerzuimPreventPlus thuis worden bezocht. Dit laat arbodienst VerzuimPreventPlus weten in reactie op het nieuwsbericht van CBZ Verzuimbezoeken dat zij stopt met haar dienstverlening.
24 juli 2024
Na een langlopend conflict met een leidinggevende meldt een medewerker zich ziek . Grote kans dat elke werkgever wel een of meer van dit soort casussen kent. Maar hoe voorkom je zo’n ziekmelding? Mediation biedt de oplossing.
14 mei 2024
Denk je dat je medewerker kampt met een verslaving? Een lastig onderwerp om aan te snijden en ook wat betreft wet- en regelgeving een grijs gebied. Toch wil je dit vanuit de zorgplicht die je hebt als werkgever niet zomaar aan je voorbij laten gaan. Hoe je zo'n gesprek aangaat en wat je in een dergelijke situatie wel en niet kunt doen, lichten we toe in deze blog.
3 januari 2024