Eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet en WGA. Goed idee of niet?

Medewerkers die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raken, ziek uit dienst gaan of binnen vier weken na het einde van het dienstverband ziek worden, hebben recht op een uitkering. Die krijgen ze van het UWV of van jou als werkgever. Welke situatie van toepassing is, is afhankelijk van de keuze die jij als werkgever hebt gemaakt. Betaal je het UWV een premie of ben je eigenrisicodrager? En wat is dat eigenlijk? Wij leggen het je uit in deze blog en zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Eigenrisicodrager zijn, wat is dat eigenlijk?

Zelf het risico dragen voor een (ex-)medewerker in de Ziektewet of de WGA (Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) – een regeling van de WIA, klinkt misschien best aantrekkelijk. Je betaalt dan een lagere premie aan het UWV. Ook acht je de kans wellicht klein dat je hier gebruik van moet maken. Daarentegen brengt het eigenrisicodragerschap wel andere verantwoordelijkheden met zich mee, mocht dit onverhoopt toch gaan spelen voor jou.

 • Financiële verantwoordelijkheid
  Als eigenrisicodrager ben je er als werkgever zelf voor verantwoordelijk dat je medewerker een uitkering ontvangt. Dit geldt op het moment dat hij/zij ziek uit dienst gaat of wanneer je (ex-)medewerker (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wordt en in de WGA terechtkomt. Het geld dat je hiervoor nodig hebt, kun je zelf opzijzetten of je sluit er een verzekering voor af. Ben je eigenrisicodrager voor de WGA, dan is een verzekering zelfs verplicht. Veel grotere verzekeraars bieden hier een oplossing voor.
 • Verantwoordelijk voor de re-integratie
  Naast de financiële verantwoordelijkheid, draag je als eigenrisicodrager ook de zorg voor de re-integratie van de (ex-)medewerker. Je blijft dus verantwoordelijk voor (de re-integratie van) een medewerker die niet meer bij jou in dienst is. Goed om je dat te realiseren bij je overweging om eigenrisicodrager te worden.
 • Administratie op orde
  Vanzelfsprekend ben je er ook verantwoordelijk voor dat alles administratief goed geregeld is en de (ex-)medewerker iedere maand zijn uitkering ontvangt. En dat kan nog best een gedoe zijn als je dit zelf moet doen. Sluit je een verzekering af, dan regelt de verzekeraar vaak een hoop voor je. Ook dan blijft het echter meer werk dan wanneer het UWV dit voor je regelt.

Financieel voordeel minder groot

Voor de verzekering die je afsluit als eigenrisicodrager betaal je natuurlijk ook geld, maar tot voor kort was dat voor veel ondernemingen een stuk voordeliger dan de premie die je aan het UWV betaalt. Kleinere organisaties betalen namelijk een vaste premie aan het UWV. Maar grotere organisaties betalen een percentage van hun totale loonsom. Ook wordt het bedrag dat je betaalt hoger wanneer je één of meerdere medewerkers hebt die gebruik maken van de Ziektewet of WGA.

De grens van wat het UWV een kleine organisatie noemt, is echter recent verhoogd. Als jouw totale loonsom niet meer dan 882.500 euro bedraagt, betaal je slechts de sectorpremie. Zo loop je dus geen risico op een hogere premie, door instroom van (ex-)medewerkers in de Ziektewet of WGA. Het financiële voordeel dat je als eigenrisicodrager hebt vervalt voor veel kleine organisaties dus grotendeels. Maar je houdt wel de administratieve en procedurele verantwoordelijkheden. Goed om jezelf af te vragen of je dat dan nog wel wilt.

Hulp nodig bij het maken van een keuze?

Er zijn twee momenten in het jaar waarop je bij het UWV kunt aangeven of je eigenrisicodrager wilt zijn of dat je dit via het UWV wilt regelen: 1 januari en 1 juli. Je keuze moet drie maanden vooraf doorgegeven zijn aan het UWV. Overweeg je een switch? Of ben je er eigenlijk niet helemaal zeker van hoe je het nu geregeld hebt? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Mogen wij je helpen?

Neem contact op met ons team. Wij ondersteunen je graag.

Bel ons:


0184 49 68 04

Of mail naar:

Hulp nodig bij verzuim?

Neem contact op met ons deskundig team van casemanagers, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, vertrouwenspersoon en administratieve ondersteuning.

Bel ons:
Of mail naar:


info@verzuimpreventplus.nl

Waar kunnen we je verder mee helpen?

Heb je onze andere blogs al gelezen?

 • Na een langlopend conflict met een leidinggevende meldt een medewerker zich ziek . Grote kans dat elke werkgever wel een of meer van dit soort casussen kent. Maar hoe voorkom je zo’n ziekmelding? Mediation biedt de oplossing.

  14 mei 2024

  Lees het hele verhaal

 • Denk je dat je medewerker kampt met een verslaving? Een lastig onderwerp om aan te snijden en ook wat betreft wet- en regelgeving een grijs gebied. Toch wil je dit vanuit de zorgplicht die je hebt als werkgever niet zomaar aan je voorbij laten gaan. Hoe je zo'n gesprek aangaat en wat je in een dergelijke situatie wel en niet kunt doen, lichten we toe in deze blog.

  3 januari 2024

  Lees het hele verhaal

 • Wil jij de kans op uitval verkleinen? Investeer dan ook vooral in blije medewerkers die goed in staat zijn om te gaan met veranderingen. Benieuwd hoe je dat doet? Lees onze blog!

  18 augustus 2023

  Lees het hele verhaal